Meer over onze hersenen
Onze hersenen verwerken de informatie die op ons afkomt (prikkels) en sturen ons daarop in ons gedrag en reactie. Dat gebeurt niet bij iedereen op dezelfde manier. Denk maar eens aan het woord BOOM. Wat zie je? De letters B-O-O-M of een plaatje?
Gelukkig kunnen onze hersenen niet liegen en vertellen zij wat er echt bij je gebeurt. Daarom maak ik altijd eerst een brainscan, voordat ik met oplossingen kom. We zien samen wat er in je hersenen gebeurt, en daar gaan we mee aan de slag. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.
In onze maatschappij denken we vaak in hokjes. Daarom krijgen kinderen (maar ook volwassenen) snel labels opgeplakt als adhd, add, dyscalculatie en dyslexie. Hoewel zo’n label kan helpen, zegt de manier waarop je hersenen informatie verwerken juist meer. Zo blijkt bij beelddenkers vaak onterecht aan ‘adhd’ of ‘dyslexie’ gedacht te worden. Kinderen met ‘adhd’ blijken daarnaast vaak hoogsensitief te zijn. Een hersenscan laat dit zien, waardoor ik op de juiste manier kan helpen.
Beelddenkers
De meeste mensen leren via het gehoor, maar een kleine groep leert juist visueel. Zij denken in beelden (dat plaatje), niet in woorden (B-O-O-M). Ons onderwijs is echter ingericht in woorden en geluiden. Daardoor begrijpen en onthouden beelddenkers de lesstof niet en ontstaan er leerproblemen. Vertaal je de lesstof naar beelden, dan gaat het leren meteen beter. Dat is wat ik je beelddenkende kind kan leren om zelf te doen.
Bel mij vandaag nog
Wil je weten hoe jouw hersenen of die van je kind werken?
Hooggevoeligheid (hsp)
Heeft je kind vaak last van emoties, zoals huilbuien of driftbuiten? Dan kan het zijn dat hij of zij hooggevoelig is. Hooggevoelige mensen hebben in hun hersenen geen filter en krijgen daarom, in tegenstelling tot anderen, alle prikkels uit hun omgeving binnen. Hierdoor kunnen zij zich anders voelen, anders gedragen en anders reageren. Deze mensen hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, doen veel voor anderen zonder hun eigen grenzen te bewaken en piekeren veel. Ook slaapproblemen of vermoeidheid en uitstelgedrag komt vaak voor bij hooggevoeligen. Herken je dit bij je kind of jezelf? Laat mij je dan helpen.
Onderliggend trauma
Soms maken we ingrijpende gebeurtenissen mee als een scheiding of overlijden. Vooral op kinderen heeft zo’n gebeurtenis enorm veel impact. Soms kan de geboorte al traumatisch zijn en zorgen voor bijvoorbeeld hechtingsproblematiek.
Trauma’s zijn te zien in de hersenen. Ze gaan niet weg, maar ik kan wel helpen met de pijn verzachten en de situatie accepteren, zodat je kind minder boos, gefrustreerd of verdrietig raakt.